تاریخچه قهوه
حتما برای شما نیز این سوال پیشآمده که دانه قهوه چگونه کشف شد، در این مقاله قصد داریم در مورد تاریخچه و ورود قهوه به ایران توضیحاتی ارائه دهیم و در این باره به گفتگو بپردازیم. اینک به شما عزیزان پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطالب این صفحه همراه ما باشید.
تاریخچه قهوه و ورود آن به ایران
خوب است بدانیم قهوه قبل از چای در ایران در بین عموم مردم شناخته و مصرف گردید. کشت دانه قهوه ابتدا از شبه جزیره عرب به تجارت رسید و طبق مقالات ارائهشده از قرن 15 در یمن و در قرن 16 در ایران، سوریه، ترکیه و مصر شناخته شد. قهوه به تدریج علاوهبر خانهها در تمام سطح شهرها و خیابانها توسط قهوهخانهها ارائه گردید و افراد در بسیاری از مراسمات و مهمانیها به نوشیدن قهوه روی آوردند. تاریخچه قهوه در ایران بسیار پر فراز و نشیب بوده است. از ورود تا به امروز این نوشیدنی به یکی از محبوبترین نوشیدنی ها در بین مردم کشورمان شناخته می شود.
پنج کشور برتر تولیدکننده قهوه در جهان
1) برزیل: بزرگترین تولید کننده قهوه در جهان برزیل میباشد که بیشاز 150 سال در کشت این دانه محبوب سابقه دارد.
2) ویتنام: دومین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان ویتنام است و میتوان گفت افراد بسیاری با قهوه ویتنام و طمع آن آشنایی دارند.
3) کلمبیا: این کشور در تولید دانه قهوه عربیکا توانسته جایگاه بالایی را در جهان به خود اختصاص دهد.
4) اندونزی: اندونزی بهعنوان چهارمین کشور تولیدکننده قهوه در جهان شناخته شده و دانههای قهوه روبوستای اندونزی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار میباشند.
5) اتیوپی: اتیوپی در کشت دانه قهوه عربیکا در جایگاه بالایی قرار داد و همچنین انواع خاصی از قهوه همانند حرار، لیمو و سیدامو تنها در این کشور کشت و به تولید میرسند. همچنین دولت اتیوپی حق امتیاز قهوه عربیکا را به خود اختصاص داده است.
آشنایی با انواع قهوهها
قهوهها دارای گونههای متفاوتی هستند که دو نوع آن بیشتر از بقیه در بین عموم مردم به مصرف میرسد.
- دانههای قهوه عربیکا
- دانه های قهوه روبوستا
قهوه عربیکا
قهوه عربیکا یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین نوع دانه قهوه است و حدود 70 درصد قهوه تولید شده در جهان را به خود اختصاص داده است. دانه قهوه عربیکا نسبت به دانه روبوستا گرانتر بوده و دارای طعمی شیرینتر و اندکی ترشتر نسبت به قهوه روبوستا میباشد که این شیرینی به دلیل وجود کافئین کمتر میباشد. بهطور کلی وجه تمایز دیگری که بین قهوه عربیکا و قهوه روبوستا است چربی بیشتر قهوه عربیکا میباشد و معمولا پیشنهاد میشود اگر قصد دارید در کنار قهوه از خامه نیز استفاده نمایید بهتر است از قهوه روبوستا یا ترکیبی از هر دوی آن مصرف نمایید.
رست کردن قهوه
بهصورت کلی سه روش لایت، مدیوم و دارک جهت رست کردن قهوه وجود دارد و رست کردن قهوه هر چقدر بیشتر باشد قهوه طعم تلخی بیشتری را به خود میگیرد که اگر بخواهیم بهترتیب تلخی قهوه را توضیح دهیم قهوهی مدیوم درصد تلخی بیشتری نسبت به قهوهی لایت دارد و قهوههای دارک بیشترین حد تلخی را دارند.
قهوهی روبوستا
روبوستا به دانه قهوه گفته میشود و این دانه از گیاه کانیفورا (canephora) میباشد. جالب است بدانید حدود 30 درصد از قهوههای تجارتی مختص به قهوهی روبوستا بوده و 70 درصد آن قهوه عربیکا است که این دو نوع به همراه هم کشت میشوند و معمولاً در قهوههای فوری از قهوه روبوستا استفاده میگردد که دو برابر بودن کافئین این دانه، نسبت به قهوه عربیکا یکی از نمونههای تمایز این دو قهوه میباشد. درختان روبوستا از تنههای بسیار قدرتمند تشکیل شدهاند که برای رشد به ارتفاع زیر 1000 متر میرسند و این امر باعث گردیده که در مکانهای سخت و دشوار پابرجا و استوار بمانند که البته بیان این نکته حائز اهمیت است که این درخت میتواند تا ارتفاع 10 متر نیز رشد کند.
ویژگیهای دانه قهوه روبوستا نسبت به سایر انواع قهوه
1)دانههای این قهوه به آسانی کشت میشوند و تنهی این درختان بسیار قدرتمند هستند.
2) این دانهها دارای چربی و قند اندکی میباشد.
3) دانههای قهوه روبوستا نسبت به قهوه عربیکا از قیمت پایینتری برخوردار هستند.
4) این دانهها کافئین بالایی نسبت به قهوه عربیکا داشته که البته این ویژگی باعث ایجاد طعمی تلخ در قهوه روبوستا گردیده است و افرادی که به نوشیدنیهای سنگین و تلخ همانند اسپرسو تمایل دارند میتوانند با قهوه روبوستا ارتباط خوبی داشته باشند.
مصرف قهوه روبوستا چه فایدهای برای بدن دارد؟
در همه انواع قهوه خواصی برای مصرف مشاهده مینماییم اما کافئین موجود در قهوه روبوستا باعث افزایش انرژی در طول روز گردیده و تمرکز و هوشیاری بالایی را برای مصرفکننده فراهم میآورد، ضمن اینکه این قهوه خاصیت چربی سوزی دارد و عملکرد فیزیکی بدن را بهبود میبخشد. همچنین باید توجه داشته باشید یکی از انواع قهوه روبوستا، قهوه پارچمنت بوده که دارای طعم شکلاتی کاراملی میباشد و در انتخاب آن از بالاترین درجه قهوه روبوستای هند استفاده شده و وجود دانههای خراب و ناقص در تهیهی آن به حداقل رسیده است. عطر و مزه عالی قهوه پارچمنت به مصرفکنندگان حس خوبی میدهد و در این قهوه هیچگونه ترکیبی از قهوه عربیکا وجود ندارد.
انواع نوشیدنیهای قهوه
نوشیدنیهای قهوه به پنج دستهی قهوه ترک، قهوه فرانسه، قوه اسپرسو، قهوه دمی و قهوه فوری تقسیم میشوند که از این پنج دسته تفاوت بین قهوه اسپرسو و قهوه ترک را بیان خواهیم کرد:
قهوه ترک
قهوه ترک بهصورت سنتی در ظرف مخصوصی که به آن «جذوه» میگویند درست میشود که جذوه را روی اجاق یا شن میگذارند تا قهوه بههمراه آب به جوش درآید. قهوههای ترک طعم فوقالعادهای دارند و نسبت به قهوههای فرانسه از غلظت بیشتری برخوردار هستند.
قهوه اسپرسو
اسپرسو با استقاده از دستگاه اسپرسوساز یا به روش موکاپ تهیه میشود. این قهوه در زمان کوتاهی بهوسیله فشار بالای آب درست میشود که این امر باعث محبوبیت قهوه اسپرسو در میان افراد شده است. قهوه اسپرسو بهصورت عمیق طعم واقعی دانه قهوه را میگیرد و قهوهای با طعم واقعی و غلیظ را به مشتری تحویل میدهد.
تفاوت قهوه ترک و قهوه اسپرسو در چیست؟
هر دوی این قهوهها غلیظ و سنگین هستند به همین خاطر در فنجانهای کوچک سرو میشوند اما میتوان گفت قهوه ترک طعم ملایمتری نسبت به قهوه اسپرسو دارد و تفاوت دیگر این دو قهوه در نوشیدن آن است، قهوه ترک فیلتر نمیشود و به همین دلیل در ته فنجان، ذرات قهوه باقی میماند و حتی در نوشیدن قهوه ترک میتوان این ذرات را حس نمود اما قهوه اسپرسو صاف است و املاحی در آن وجود ندارد. همچنین قهوه ترک به وسیله دم کردن تهیه میشود ولی اسپرسو با عصاره گیری قهوه همراه است ضمن اینکه سرو قهوه ترک بههمراه شیرینی باقلوا است ولی اسپرسو معمولا بههمراه شکلات استفاده میشود.
کلام پایانی
ما در مطالب این صفحه درباره تاریخچه قهوه و انواع آن سخن گفتیم و در این باره اطلاعات مفیدی در اختیار شما عزیزان قرار دادیم و اینک در انتها امیدواریم مطالب این صفحه برای شما همراهان گرامی مفید بوده باشد.